Esența

Posted in By Mihaela Br. 1 comments

Mereu când vreau să transpun în cuvinte ceea ce îmi macină gândurile , am o multitudine de idei despre care aș vrea să vorbesc , dar când ajung în fața tastaturii,scriu despre cu totul altceva , asta pentru că simt că nu pot fi autentic dacă nu scriu din suflet !
Mî se luminează chipul când primesc comentarii la vreun articol , când mi se spune că o idee de a mea sau o postare ajută măcar cu un zâmbet și de aici crește motivația de a scrie pe mai departe !
Mulțumesc tututor celor care îmi citesc rândurile și care mă încurajează !
Nu știu cum sunt alți oameni , dar eu cel puțin , odată cu trecerea anilor , sper să descopăr în jurul meu tot mai multă bunătate , omenie , integritate și sinceritate ! Numai că degeaba sper,că nu e totul cum vreau eu sau alții ca mine , pentru că lumea nu merge așa ! Mai tot timpul pare că merge haotic , fiecare face ce poate , după propriile principii , fiecare își duce micile războaie cu ceilalți sau cu sine însuși , dar dacă privim detașat , pare că rezistă cine poate , cine are armele bune pentru supraviețuire ! Metaforic vorbind , bineânțeles !
Este extrem de ușor să uităm de esența noastră , pentru că viața și societatea în care trăim , nu ne ajută în acest sens ! Nu știu ce credeți voi , dar părerea mea este că nimeni din cei care au puterea în mâini , nu ne vor deștepți , deschiși la minte sau vizionari ! Asta ține doar de alegerea personală , în lumea pe care ți-o construiești , prin oamenii pe care îi alegi să te influențeze !
Dacă ne lăsăm pradă timpului și regulilor impuse subliminal de alții , ajungem la finalul zilei , de exemplu , să realizăm că nu am trăit autentic noi , că nu am fost cei ce suntem ci cei cărora ni s-a cerut să fim într-un fel sau altul , după cerințele responsabilităților ! La școală , la facultate , la job sau oriunde , trebuie să fim altcineva mai mult decît noi înșine pentru a nu ne diferenția de majoritate ! Nici nu trebuie să arăți că vrei să fii altfel , ci doar să fii , doar așa se vede diferența !
Pentru că , dacă azi renunți la tine , la ceea ce crezi pentru un compromis , realizezi că trece viața și nu apuci să fii tu !
Dacă ați observat zi de zi , cine în afara celor care te prețuiesc cu adevărat , te vor să fii tu , să îți accepte ideile în totalitate sau să nu îți pună o piedică mai mare sau mai mică ?! Întreb...!
Nimeni , pentru că fiecare își vede de propriul interes și în funcție de locul tău în situația respectivă, se comportă ca atare !
Niciodată , dacă ești diferit de ceilalți , nu vei fi înțeles decât după lupte intelectuale sau mai rău , cu efecte asupra psihicului și integrității mentale , fizice !
Esența ta ca om nu este așa ușor de acceptat pentru că poate fi deranjantă pentru mulți cu care ești nevoit să intri în contact , nu se poate manifesta de cele mai multe ori pentru a ajunge să se transforme în mai mult !
Punctez că , dacă ți-ai propus să fii tu și nimeni altul , trebuie să te aștepți , inevitabil , să fii deranjant , să fii minoritate și vei fi marginalizat , considerat neadaptat sau mai rău nebun !
Cine înțelege ideea mea , sigur știe la ce mă refer , ca minoritate nu vei fi vreodată privit cu ochi buni !
Dar dacă ar ști ei , ce liber devii , ce adevăruri revelatoare poți afla dacă îți păstrezi esența interioară ?!
Mi-amintesc acum de ce scria Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii , când povestea despre torturile din închisorile comuniste , toată prigoana asupra sa , la nivel psihic și fizic , cum încercau majoritatea de atunci să ucidă spiritul liber al unui om cu puterea să schimbe mulțimi și idei de viață ! Nu uit concluzia lui - că oricâte ai suferi , ce ar dori ei , esența ta nu ți-o pot ucide decât dacă îi lași tu , nimeni și nimic nu te poate dezice de tine însuși fără voia ta interioară ! Mă întreb , dacă acest om și alții asemenea lui , vizionari și minoritari într-o lume care se credea normală , au reușit să nu se piardă până la finalul vieții , de ce nu am putea noi,care trăim în altfel de societate acum , avem libertate , nu ni se mai pune scut vorbelor ca acum ceva ani ? Ar trebui să ne fie mai ușor !
Așa că , cu gândul la cei cărora le-a fost cu mult mai greu să fie ei înșiși , trăind alte timpuri , noi putem astăzi , să nu ne pierdem esența , pentru că dacă eu , tu și alții o mie ca noi , facem acest lucru , schimbarea devine evidentă într-o zi nu prea îndepărtată !
De ce spun esență fără să specific exact la ce schimbări mă refer ?! Pentru că , cred cu tărie că esența noastră ca ființe , este plină de bunătate , armonie , trebuie doar să ne amintim de ea în fiecare zi a vieții noastre !
Zâmbete și energie pozitivă să avem !  

Photo credit - Fotolia Pictures